Kategoriarkiv: Båtresor

Årets första badtur

Den 25 juni får vi tillskriva dagen då årets första badtur gick avstapeln. Det var inte några rekordtemperaturer i vattnet, men det var i alla fall närmare 28 grader i luften. 

Hemfärd medelst ung rorsman och pappan kunde avslappnat ha en mer övervakande funktion…

image

Fiffis sjösättning 2015

Dags för Fiffis sjösättning 2015. Vis av erfarenheten spenderade jag extra tid att kontrollera växelföraren när växelhuset återmonterades på motorn. Efter pillande med tänger och en del svordomar såg allt lovande ut och det var dags för avkonservering.

Röken från konserveringsoljan låg tät över hela Kallhälls Marina och allt såg lovande ut. Mot sjösättningsrampen!

image

Sällan hostar hackspetten. När båten väl är i vattnet var det dags för funktionskontroll. 

1) Motorn startar fint.

2) Lägger i backen – båten backar fint

3) Lägger i neutral – båten står stilla så fint

4) Lägger i växel frammåt – båten står stilla så fint

5) Gasar lite – båten står stilla så fint

6) Gasar lite till – båten står stilla så fint

7) Gasar lite till – växeln hoppar i och drar iväg och försöker få med sig hela bryggan…

*suck* Åter igen strul med växelföraren. Färskt i minnet två år sedan vid sjösättningen då oavsett växel så backade båten. snyggt…

Denna gång tyckte jag dock att jag hade kopplat rätt. Efter lite funderande hittade jag en justeringsskruv för växelföraren och efter ytterligare lite meckande så stämde läget för växlarna. Skönt.

Sedan var det dags för en premiärtur till Klintholmen. Min lilla autopilot skötte sig fint och styrde dit jag pekade..

image

Dags för upptagning av Fiffi och lite statestik

Jaha ja! Då var ännu en båtsäsong över. Det blev en liten miniutflykt till Eldholmen idag. Kalla vindar och lätt duggregn var ju kanske inte den allra roligaste avslutningen, men vi lyckades ändå ganska bra med att kryssa mellan skurarna. Max var på riktigt gott humör, och var kanske mest taggad på att få köra med högtryckstvätten när Fiffi skulle upp.

Så nu är det tvättat och vinterservicen är klar på motorn. Återstår lite arbete med att tömma på grejjer och sätta upp täckställning.

Den obligatoriska årssummeringen:

Total distans: 269 nautiska
Bensinförbrukning: 241 liter

Minskning från förra året alltså… Men å andra sidan var jag ju ledig 10 veckor då…

2013-09-29 18.33.43

2013-09-29 18.33.53

2013-09-29 18.55.40

Skärgårdstur 2013

Ja då var det dags att summera årets skärgårdstur. Vilken fullträff med vädret det blev! Mestadels sol, 25 grader och 1-5 m/s genom hela helgen gjorde det möjligt inte bara att besöka Tärnskär, utan faktiskt övernatta där också. En riktig bonus!

Totalt blev det 114 nautiska mil enligt följande rutt

Karta Skärgårdstur 2013

Jag låter bilderna från resan tala för sig själv 😉

Skärgårdstur 2013, dag 4

Det var ett underbart skådespel i natt. Man kunde se hur det blixtrade och dånade inne över land. Det har kommit en del skurar på morgonen och vinden har vridit till lite mer västlig så det var dags att dra sig från Tärnskär in mot lugnare vatten. Passar på att äta lite frukost samtidigt som solen spricker igenom!

20130804-085501.jpg

Nu bär det av tillbaka till civilisationen igen, så det blir mest att köra båt hela dagen.

Hej då skärgården, vi kanske ses på en skärgårdstur 2014!

Skärgårdstur 2013, dag 3

Nu kan man säga att jag nått resans höjpunkt! Tanken var idag att gå till Hallskär och göra en mellanlandning på Tärnskär för att äta lunch.

När jag kom till tärnskär låg det redan ett 10-tal båtar på öns nordsida, och framemot lunch var det säkert ett 20-30 tal båtar. Nästan alla var uppe på norra delen av ön och badade i lagunen som även har en liten sandstrand.

Lyssnade på sjövädet kl 12 och prognosen sa växlande vindar 1-5 m/s under natten sydliga. Det är således i det närmaste tjänstefel att lämna denna ö som ligger i det absolut yttersta havsbandet. Fiffi ligger väl förtöjd på öns nordsida och hela ön fungerar som en effektiv vågbrytare.

20130803-214726.jpg

Vid 20-tiden hade alla båtar lämnat ön, och vid 20.30 kom det en ensam kajakpaddlare, så det är nu ganska ödsligt här nu. Bara vågornas brus hörs.

20130803-220331.jpg

Så kvällen och natten tillbringas med en obruten horisont som granne 😉

Skärgårdstur 2013, dag 2

Vilken dag! Strålande sol och inte ett moln så långt ögat kan nå. Känns skönt att det inte är så långa transportsträckor idag. Igår körde jag 33 nautiska, och idag blev det 16 för att ta mig ut till dagens mål, Biskopsö.

Stannade till på Tistronskär, har en markering på den ön i min paddeldatabas, och visst var det en fin ö med många fina och flata bergshällar. Lite småklurigt dock att hitta någon bra plats med båt, så det fick bli en fika på svajj istället.

Nästa stopp var Byttan, en skyddad lagun söder om Biskopsö. Här är det svårnavigerat! Många grund och undervattensstenar, men med Hydrographicas specialkort ombord gick det bra utan grundkänningar. Det låg rätt många båtar redan i Byttan, så jag stannade inte här som jag hade haft funderingar på först. Tuffade vidare upp på östra sidan av Bullerö där jag har hittat ett bra ställe.

Resten av dagen har bedrivits med sol, bad, sol, bad, sol och ännu mer bad 😉

Det är verkligen lugnt i kväll, i alla fall här inne bland öarna – vattnet ligger spegelblankt!

20130802-205301.jpg

Skärgårdstur 2013, dag 1

Då är jag och Fiffi på väg ut i skärgården! Dagen började inte med speciellt bra väder – regnskurar och rätt blåsigt. Efter lite mickelimäck var vi i alla fall på väg. I höjd med Essingesundet fullkomligen öppnade sig himlen. Fiffi är ju inte en så stor båt så det blev till att vara kreativ för att fortsätta färden trots regnet (utan att det regnade in): hittade ett gammalt paraply i båten, så med uppfällt kapell utom just vid förarplatsen tuffade jag vidare ståendes med ett paraply i handen. Till råga på allt var paraplyt lika fint orange som båten.. Måste ha sett roligt ut.. Det tyckte sällskapet på en suntracker-pråm som firade nånting med ballonger och champagne som jag tuffade förbi för de hejade och skålade med mig…

Nåväl kort paus vid Hammarbyslussen och sedan var vädret fint igen. Slussade ut och tog denna gång kanalen via Skurusundet ut till Baggensfjärden. Det är lite lugnare vatten, men man blir snabbt trött på alla fartbegränsningar.

Nu är jag framme vid dagens slutmål, Tvättfatet på Ägnö. Mysig vik och faktiskt inte alltför trångt. Lite bullrigt dock, ett 50-tal entusiastiska ungdomar bedriver seglarläger på andra sidan viken, vi får se hur dags det blir tyst 😉

Nu är det dags för en kopp kok-kaffe!

20130801-220201.jpg

Sommarutflykter

Det har blivit ett antal familjeutflykter den senaste tiden med Fiffi. Vårt nya favorittillhåll är Möskär (Jakobsbergs Båtsällskaps klubbholme). Det brukar vara en gemytlig atmosvär, och så finns det en bra liten sandstrand som Max kan leka vid.

Vi har dock råkat ut för en liten ”incident” när Fiffis annars så pålitliga motor inte ville starta. Lite småstressad gick jag igenom hela checklistan: bränsletillförsel, checka tändstift, osv men inget verkade hjälpa. Började faktiskt så smått fundera på var jag hade skrivit ner Sjöräddningssällskapets telefonnummer (är givetvis medlem). Tillslut hostade dock motorn igång, efter en sisådär 50 startförsök. Mycket irriterande. Har som sagt inte varit några problem förut. Misstänker att den blivit ”sur”, Googlar man lite på det nämns även powerpacken som möjlig källa, men eftersom den är relativt nybytt tror jag inte att det är felet. Får hoppas att det inte händer fler gånger…

Heldagsutflykt till Härjarö

Hela familjen är på heldagsutflykt till Härjarö med båten. Blev en bra överfart även om Björkfjärden var lite kyttig. Gästhamnen på Härjarö var typ tom, så det fanns gott om plats för oss. Härjarös camping har ju upphört och det bidrog till att hela området känndes lite övergivet. Men å andra sidan fick vi en lugn och skön dag 🙂

image

På vägen hem passade vi på att besöka Eldholmen för en grillafton innan vi styrde nosen hemmåt.

image

%d bloggare gillar detta: