Kategoriarkiv: Båtunderhåll

Fiffi såld

Då säger vi adjö till Fiffi som nu är såld. Många är reservdelarna som bytts de 8 åren vi haft henne, men efter bränsleslangsbytet som gjordes i höstas spann motorn som en katt.

Vi önskar henne ett fortsatt fint liv i Mälaren i trakterna runt Selaön 🙂

Fiffis torrsättning 2015

Då var det dags att ta upp båten. Det hela avlöpte utan större bekymmer. Dock en liten note-to-self: kolla däcktrycket i båtupptagningsvagnen innan båten tas upp. Väl på land kunde jag konstatera att det i princip inte fanns någon luft alls i ena däcket. Inte mycket att göra än att rulla med extra låg fart mot vinterplatsen. 

  
Nu är motorn konserverad, båten tvättad och täckställningen rest. Återstår att åka och pumpa däcket… Och höstens uppdrag – att tvätta och impregnera kapellet.

I övrigt blev det en rätt mager båtsommar. Mycket beroende på att statorn havererade i början av sommaren och det tog över en månad att identifiera och åtgärda det.

Fiffis sjösättning 2015

Dags för Fiffis sjösättning 2015. Vis av erfarenheten spenderade jag extra tid att kontrollera växelföraren när växelhuset återmonterades på motorn. Efter pillande med tänger och en del svordomar såg allt lovande ut och det var dags för avkonservering.

Röken från konserveringsoljan låg tät över hela Kallhälls Marina och allt såg lovande ut. Mot sjösättningsrampen!

image

Sällan hostar hackspetten. När båten väl är i vattnet var det dags för funktionskontroll. 

1) Motorn startar fint.

2) Lägger i backen – båten backar fint

3) Lägger i neutral – båten står stilla så fint

4) Lägger i växel frammåt – båten står stilla så fint

5) Gasar lite – båten står stilla så fint

6) Gasar lite till – båten står stilla så fint

7) Gasar lite till – växeln hoppar i och drar iväg och försöker få med sig hela bryggan…

*suck* Åter igen strul med växelföraren. Färskt i minnet två år sedan vid sjösättningen då oavsett växel så backade båten. snyggt…

Denna gång tyckte jag dock att jag hade kopplat rätt. Efter lite funderande hittade jag en justeringsskruv för växelföraren och efter ytterligare lite meckande så stämde läget för växlarna. Skönt.

Sedan var det dags för en premiärtur till Klintholmen. Min lilla autopilot skötte sig fint och styrde dit jag pekade..

image

Parkerad för vintern

Nu är Fiffi vinterparkerad. Med täckställning och ordentlig press skall nog både vatten och snö hållas borta. Det var lite pyssel innan alla bitarna satt på plats, men det går nog snabbare nästa gång när man vet hur det skall sitta….

DSC_6428

Städdag på Piluddens båtklubb

Ett säkert tecken på att vintern närmar sig är höststädningen på båtklubben. I år var det redan ovanligt städat så det fanns inte så mycket för oss att göra. Men en bit äppelkaka hann vi med!

Nu återstår bara vintertäckningen, och igår var jag och inhandlade material hos Press&Son. Så fort tid finns skall det monteras!

Tvätta, tvätta

Pust, det är mycket tvättande och putsande just nu. Tur att man får hjälp!

2013-09-30 17.38.50

Förutom lite städing och urpackning så återstår att inhandla en täckställning. Håller på och jämför och utvärderar så det tar nog en vecka eller två tills det är klart…

Dags för upptagning av Fiffi och lite statestik

Jaha ja! Då var ännu en båtsäsong över. Det blev en liten miniutflykt till Eldholmen idag. Kalla vindar och lätt duggregn var ju kanske inte den allra roligaste avslutningen, men vi lyckades ändå ganska bra med att kryssa mellan skurarna. Max var på riktigt gott humör, och var kanske mest taggad på att få köra med högtryckstvätten när Fiffi skulle upp.

Så nu är det tvättat och vinterservicen är klar på motorn. Återstår lite arbete med att tömma på grejjer och sätta upp täckställning.

Den obligatoriska årssummeringen:

Total distans: 269 nautiska
Bensinförbrukning: 241 liter

Minskning från förra året alltså… Men å andra sidan var jag ju ledig 10 veckor då…

2013-09-29 18.33.43

2013-09-29 18.33.53

2013-09-29 18.55.40

Fiffi Hemma

Då är fiffi hemma igen från vinterförvaringen, och så börjar en vecka med småfix. Det som skall göras, förutom städning är:

* Nya lock till stuvfacken
* Ny likriktare till motorn
* Se om det går att skydda huvudströmbrytaren från oavsiktlig åtkomst

Båtstatestik för 2012

Jaha, då är båten på land och det är dags att summera sommaren.

* Total förbrukad distans: 395 nm
* Bränsleåtgång: 336 liter

Det betyder en ökning med 103 nm från förra årets användande 🙂 En påverkande faktor kan vara att jag var ledig rätt mycket i sommras…

Ett powerpack senare

Äntligen hittat felet! Senaste tiden så har båtmotorn krånglat lite med mig. Om det stått stilla ett tag så stannar den allt som oftast när man lägger i en växel. Efter att ha mätt med stoboskoplampa så upptäckte jag att tändimpulserna till tvåans cylinder var oregelbundna, och därför gick inte motorn rent. Frågan är vad som kan vara fel. Efter att ha mätt samtliga tändspolar, och dessutom flyttat runt dem för att utesluta detta som felkälla gick jag på och mätte på triggerspolarna. Dessa visade sig också ha normala värden.

Kändes som det bara kunde vara PowerPacket kvar som strulade, och efter lite läsning och rådfrågning på olika internetforum bestämde jag mig för att byta. Nytt powerpack införskaffat, och bytet gick på en timma. Och nu funkar allt fint igen 😉

image

%d bloggare gillar detta: