M?natliga arkiv: september 2009

Kvällstur till Gavellanda

GavellandaJag och flygarkollegan J hade länge pratat om att göra en flygning tillsammans. Senast vi flög tillsammans var under utbildningen då vi gjorde en långnavigeringsövning över södra sverige.

Det var en stålande fin kväll med lätta vindar. Vi hade planerat att flyga norrut till Gavellanda flygplats som ligger strax norr om Rimbo. Vi bestämde oss för att J fick flyga första sträckan och jag skulle sedan flyga hem. Vi lastade i oss i SE-IUF och gjorde oss klara för start.

Jag måste säga att det var en mycket annorlunda känsla att sitta i högersitsen istället för vänstersits som annars är normalt. Alla yttre referenser blev annorlunda, och man upplevde instrumenteringen i flygplanet helt annorlunda.

Utpassering norrut och sedan gick vi via TEBBY mot destinationen. Gavellanda ligger mycket naturskönt vid norra delen av en sjö med ett grässtråk i nord-sydlig riktning. Eftersom det blåste svaga nordliga vindar blev det en fin inflygning över sjön.

Väl på marken blev det pilotbyte och sedan var det dags att dra sig mot Bromma igen innandet blev mörkt. Stråket lutar mot söder så egentligen skulle vi ha startat i uppförsbacke, och enligt alla prestandakalkyler så skulle det inte vara några problem. Men eftersom vinden nu avtagit till i praktiskt taget vindstilla var vi båda överens om att det var bättre att starta söderut ch då istället få medlut i starten.

Resan tillbaka bjöd på en fin solnedgång och vi var framme vid Bromma just som det började skymma på allvar.

Kort tur till Vaxholm

Jag hade planerat en kort tur till Vaxholm med några varv över City. Det var fadern som var på besök i Stockholm och jag tänkte att vi kunde ta en flygtur. Vädret var okay, men det blåste ganska mycket.

När ATIS:en var mottagen visade det sig att vinden ökat ytterligare något till 170/13, det vill säga ganska mycket sidvind på Bromma. Väl i luften så var det mycket riktigt ganska kyttigt så det blev till att försöka flyga mjukt och försiktigt för att passagerarna inte skulle må dåligt.

Efter att ha rundat Vaxholm bar det tillbaka till Bromma igen.

%d bloggare gillar detta: