M?natliga arkiv: april 2012

Nytt båtkapell, dag 2

Dag två gick åt till att sy de två huvudsömmarna som sätter ihop tygstyckena till en hel enhet. Det blir trixigt att hantera sådana stora tygmängder genom symaskinen, men tar man det bara lugnt så går det bra. Med hjärtat i halsgropen var jag ute för att se om det passade…. Och det passade faktiskt förvånansvärt bra 😉

Dagens lärdom: Man får j****gt ont i fingrarna efter att ha nålat tjock kapellväv…

Första provet 😉

Nytt båtkapell, dag 1

Startskottet har gått för tillverkning av det nya kapellet till Fiffi. Efter ha tagit mått med hjälp av mallar i byggplast gick första dagen åt till att skära ut de olika tygstyckena.

Bränsle och plotter

Första projektet i årets vårrustning blir att montera in den nya plottern. Installation av huvudenheten gick fint, och den får stå bredvid ekolodet. Det snyggaste hade väl varit att köpa ett helt nytt kombinerat ekolods/plotter system, men nu fick det bli lite äldre begagnade grejjer. Till plottern hör en bränslesensor som mäter flödet i bränsleledningen. Detta för att man snyggt skall få momentana förbrukningen samt ”liter/nm” visad i plotterfönstret. När jag kapade bränsleslangen upptäckte jag dock att denna nog har gjort sitt och förmodligen suttit där i 200 år. Till råga på allt så hade den bara en diameter på 6 mm, trots detta hade tidigare montörer tvingat och tänjt på kopplingar med 8-9 mm. Gamla bränsleledningen var alltså inte så snygg…

Snabbt beslut och iväg till lokala marinan där nya fräscha 8 mm ledningar inhandlades. Passade samtidigt på att sätta på ett extra bränslefilter i direkt anslutning till primerblåsan, och montera ett par krokar som bränsleslangen kan vila på så det inte blir så trassligt i bensinutrymmet.

Inflygning #1 SE-LZG

Äntligen dags för första passet med inflygning på nya SE-LZG (Cessna 172 SP). Nytt fräscht flygplan med G1000 instrumentering. Mötte upp flyglärare M på klubben och gjorde en daglig tillsyn på flygplanet. Den största skillnaden från våra PA28:or när det gäller utsidan är att det är ett högvingat flygplan, och man får således klättra lite för att kolla bränslemängd och avluftningen i tanklocket.

Efter start styrde vi nosen mot Skavsta för att på vägen dit gå igenom de olika systemen. Magring är ju inte något vi historiskt sett gjort speciellt mycket på PA28:orna, men här magras det nästan hela tiden. Vid taxning, vid stig (över 3000 ft) och planflykt vid alla höjder. Reglagen för magring i Cessnan känns betydligt mer användarvänliga och man får dessutom hjälp av G1000 att visa tempen för de olika cylindrarna. Tyvärr är dock givaren på 2ans cylinder u/s så vi kunde inte utnyttja Lean Assist funktionen i G1000.

Norr om Skavsta körde vi lite snabb airwork, och svängarna gick väl sådär. Lite dålig flygtrim bidrog och det faktum att man får lite annorlunda referenser gör att man initialt vill svänga med lite andra vinklar. Det är ju ett högvingat plan så man kan inte se ”innåt” i svängen eftersom vingen skymmer sikten.
Fart och höjdhållning blir även lite annorlunda, man är van från de analoga instrumenten att känna igen vilka vinklar visarna pekar, och detta är något som man hela tiden har med sig i ögonvrån när man övervakar instrumenten. Nu när det blir digitalt och höjd/fart visas som två ”tejper” kräver det ett lite annorlunda tankesätt. Att ställa in en bugg på t.ex. avsedd höjd visar sig vara mycket användbart, betydligt lättare att scanna instrumenten då.

Nåväl det gick hyfsat, och sedan var det dags för tre studsar på Skavsta. Det blev en klafflandning, en klafflös och en bedömningslandning.

På väg hem grävde vi lite djupare i G1000 och autopiloten. Det underlättar otroligt mycket att ha en autopilot som har både kurs- och höjdhållning! M ställde om ett gäng parametrar i G1000 medan jag tittade bort, och sedan gällde det att ”konfronteras” med problemet. ”-Oj, nu blev hela skärmen svart, vad kan vi göra åt det”, och ”Hoppsan, nu när jag skall ställa in QNH så verkar det vara fel enhet!” osv… 😉

M hade även några andra generella procedurer som är tänkvärda och som jag tar med mig i mitt flygande:
* Tänd stroben vid uppställning (eller korsande av bana), och släck efter att ha lämnat banan. (Undviker onödigt bländande)
* Tänd landing light när du får ”cleared to land”, och släck efter start.
* Vid taxning, släck taxilight vid stillastående (t.ex. vid motoruppkörning). (Lättare för omgivningen att avgöra om du avser köra)

Badstegen reparerad

I slutet av förra säsongen havererade badstegen. Nu är det dags för reparation, och efter sågning, bankande, skruvande, muttrande och en och annan svordom är den som ny!

image

Fiffi Hemma

Sådär, då är Fiffi transporterad från sin vinteruppställningsplats. Låt vårrustningen börja!

%d bloggare gillar detta: