2017-07-12

Visingsö!

Av Björn

Som en liten sommaravslutning på jobbet hade vi planerat en flygtur ner till Visingsö. Det verkade vara svårt med väderprognoserna, så vi hade tre möjliga dagar att utföra flygningen på. Det visade sig att redan dag ett bjöd på bra väder, om än aningen molnigt. 

Det blev undertecknad, Marcus, Gustav och Linus som satte kurs mot Västerås och för kvällen var SE-IUF och SE-MIA (Västerås flygklubbs Cessna)

Daglig tillsyn!

Västerås har två flygplatser, och eftersom MIA är stationerad på Johannisberg och vi har våra flygplan på Hässlö så fick vi synka att vi startade ungefär samtidigt. Efter start hade vi bestämt att vi skulle lägga oss i väntläge över Kvicksund för att därifrån flyga i gemensam trupp ner mot Visingsö. 

Vi gör oss redo för start med SE-IUF

Holding över Kvicksund

Det var lugnt och fint i luften och Sweden Control var som vanligt vänliga och behjälpliga med trafikinformation. När vi närmade oss Visingsö var det dags att börja planera för landningen. Vindstruten visste vi på förhand att den var trasig, och deras Vind-T (en vindmackapär från förhysteriska tider) vet man inte riktigt hur känslig den är, men det blev ändå ganska enkelt att bedöma vindriktningen – vindkraftverken i närheten stod i det närmaste stilla och pekade åt olika håll, och Vättern var helt spegelblank och hade inte den minsta krusning. Kort och gott – det var vindstilla och vi angjorde trafikvarvet och landade på stråket 33. 

Över Vättern – Visingsö närmar sig

Marcus och Linus hänger på med SE-MIA

Visingsö (vy mot söder) efter att vi passerat fältet

Svänger strax till final stråk 33

Framme!

Ett par andra flygplan hade även tagit sig till Visingsö och de höll som bäst på att äta middag när vi kom. De var ute på flygsemester med övernattning och hade satt upp sina tält i direkt anslutning till sina parkerade flygplan. Vi dukade upp vår medhavda mat och åt en välbehövlig middag.

Middag bestående av rostbiff med potatissallad

Efter lite strosande och spanande lastade vi in oss i flygplanen och begav oss sedan mot Västerås igen.

Detta var andra gången jag flög till Visingsö. Fältet ligger riktigt naturskönt och man landar i princip i strandlinjen. Det finns även en 9-håls kortbana insprängd mellan landningsstråken om man skulle ha med sig golfklubborna…