2018-07-20

Fredagsflygning över Södra Gotland

Av Björn

Fredag eftermiddag och det fina och varma sommarvädret fortsätter. Jag hade bokat SE-IMY emellan två brandflygrundor och planen var att flyga en sväng över södra Gotland vilket jag inte gjort tidigare. Max var förståss ivrig att haka på.

Detta var ju första “riktiga” flygningen efter introduktionspasset så allt tog lite längre tid i förberedelserna och genomgången av flygplanet innan flygning. För att även bekanta mig med tankanläggningen passade jag på att tanka fullt innan vi gav oss iväg.

Visbytornet var som vanligt vänliga och vi fick starta bana 28 för att sedan gå mot utpasseringspunkt ENDRE och sedan vidare kurs mot Ljugarn.

Ljugarn

Efter Ljugarn fortsatte vi söderut. Det råder extrem torka på Gotland, men dagen till ära hade faktiskt ett CB-moln överutvecklats och släppte sin nederbörd över Stånga. Det var säkerligen välkommet..

Regn över Stånga

Ytterligare en bit söderut passerade vi Rone hamn.

Ronehamn

Instrumentering i TB10

Vi fortsatte söderut ner till Burgsvik där vi vände och fortsatte att följa Gotlands västra kust upp mot Visby. Karlsöarna har stora restriktionsområden runt sig för att skydda fågellivet så där blev kortet taget på stort avstånd. 

Stora och Lilla Karlsö

Max ville naturligtvis även prova att flyga lite. Han har fått riktigt bra rutin på både kurs- och höjdhållning så snart behöver jag ingen autopilot längre 😉 I TB10:an tycke han även att han hade betydligt bättre sikt. Det är annars lätt att instrumentbrädan skymmer sikten framåt när man bara är 10 år. 

Max i SE-IMY

Vidare upp längs kusten passerade vi Tofta Strand. Det såg inte allt för packat ut, så gissningsvis höll v29-människorna (Stockholmsveckan) sig på annan ort såhär på fredagskvällen.

Tofta Strand

Restriktionsområdena över Tofta skjutfält var inte aktiva för dagen, så vi fick klarering genom TMA’t och restriktionsområdena vilket gjorde att vi kunde följa kusten upp mot Vibble och sedermera mot Visby Hamn där Visby kontroll lämnade över oss till tornfrekvensen. Därifrån blev det inflygning mot bana 28.

Inflygning bana 28 – Persgatan skymtar där nere 😉

SE-IMY