2019-04-24

Påskflygning

Av Björn

Påsk 2019 och vädermässigt skulle man kunna tro att sommaren redan hade gjort sitt intåg. Jag hade tagit ledigt från jobbet, Max hade påsklov, och även kollegan M var ledig så vi planerade ihop en rutt som skulle hålla över hela dagen.

Temat för dagen var “obesökta platser” så därför riktade vi våra blickar lite längre västerut, obanad flygterräng för samtliga inblandade.

Max har skrivit en redogörelse för dagen:

På morgonen så satte vi oss i bilen mot Västerås efter en timme så var vi framme sen så gjorde vi daglig tillsyn och sen efter det så kom Marcus och vi kunde ge oss iväg men först så skulle vi tanka. Sen så lyfte vi mot brattforsheden efter 55 min så var vi framme och vi hittade några att prata med. Det var lite skumt för att på första världskriget så hade man målat hangarerna som lador för att maskera hangarerna i kriget. Sen efter ca 40 min så lyfte vi mot Karlskoga. Efter ytterligare 20 min så landar vi i Karlskoga då tog vi en taxi till restaurang strandkanten sen efter vi åt upp så åkte vi tillbaka i en taxi. Sen flög vi tillbaka till Västerås och det tog 50 min sen så parkerade vi flygplanet och åkte hem till Viby.

Men vi tar det hela från början och går igenom dagen med lite bilder!

Unge tankövervakare Boström håller ett vakande öga på tankningsprocessen.

Medan den något äldre Boström gör grovjobbet och ser till att soppan hamnar där den ska. Idag tankar vi fullt och lägger oss därmed strax under gränsen för max startvikt.

Vi startar från ESOW (Västerås) bana 18 och går sedan i princip rakt västerut.

Max får inta högersits och kontrollera att vi navigerar rätt 😉

Fint flygväder och nästan vindstilla även på högre höjd. Ju längre västerut vi kom desto mer snöfläckar låg kvar. Vissa sjöar hade fortfarande is.

När vi har Vänern inom synhåll börjar vi närma oss dagens första etappmål – krigsflygfält 16. Som mest fanns här upp mot 70 flygplan baserade under andra världskriget och fältet togs i bruk 1940 samtidigt som Tyskland angrep Norge.

På final för landning på fält 16 Brattforsheden utanför Filipsstad.

Vi strosade runt och tittade på alla hangarer och “lador”. När det begav sig var tanken att allt skulle se ut som en bondgård från ovan, så alla byggnader hade påmålade fönster och dörrar. Allt för att förvirra fienden att det inte stod några flygplan parkerade här. Även fältet klipptes på ett sådant sätt att det skulle se ut som åkerplättar.

Man har bevarat detta för eftervärlden genom att fortsätta underhålla konstruktionerna på motsvarande sätt. På inflygningsplaten finns till och med en varning som tipsar piloten att verkligen landa på rätt bana bland alla åkerplättar…

Efter att ha språkat en stund med ett pensionärspar som var ute och övade skärmflygning med motor startade vi och styrde mot nästa mål. Max fick pusta ut i baksits.

Nästa destination låg bara 14 minuters flygtid, så vi hade knappt startat innan det var dags att landa igen.

På marken igen i Karlskoga! En trivsam liten flygplats vars storhetstid var när Bofors hade det som sin “hemmaflygplats”. Ett flygledartorn och vänthall(!)

Idag är inte flygplatsen lika aktiv. Men med en asfalterad bana på 1500 meter gissar jag att de plan nu är stationerade här trivs rätt bra ändå!

Det började kurra i magen så vi drog oss in mot Karlskoga city – ja – eller närmare bestämt till strandlinjen för att inta en lunch på restaurang Strandkanden. Och mycket riktigt fanns där en strandkant.

När lunchen var över var det dags att dra sig hemåt. Vi säger hejdå till Karlskoga för denna gång. Ett trevligt ställe dit jag kan tänka att återkomma till.

Vi passerar Örebro krontrollzon på vägen hem. En trevlig flygledare gav oss klarering att köra tvärs genom hela zonen.

Och till sist passerar vi Arboga…

… och sedan är vi tillbaka till Västerås igen.

En mycket trevlig dag som bjöd på årets första sommarliknande dag!