Mörkerflygning till Skavsta

Det var dags för andra mörkerpasset i utbildningen. Denna gång skulle det bli en distansflygning till Skavsta (ESKN) för några studsar. Vädret var faktiskt till och med lite bättre idag, så vi kanske skulle få en lite lugnare flygning än sist. Letade igenom aktuella NOTAM och upptäckte att det minsann var stängt i Skavsta för både skolflyg och studsar hela denna vecka, men efter ett samtal med Skavstatornet så fick vi OK att köra i alla fall.

Start och utpassering Svartsjö var inga större problem och sedan fångade vi upp radialen mot Trosa VOR (flygfyr). Checkade in hos Stockholm Control och fick 3000 ft mot Trosa. Under flygningen ner gick vi igenom nödlägen och diskuterade bästa alternativ för nödlandning.

Vid trosa fick vi klart mot Bogsta inpasseringpunkt av Östgöta Control, och sedan började letandet för min del var flygplatsen kvar. Flyglärare M hade givetvis stenkoll men är man inte så van så tar det lite tid att hitta. Man kan ju tro att det skall vara enkelt att hitta med alla landningsljus, men faktum är att alla ljus är riktade, så du ser bara landingsljusen om du befinner dig någorlunda i banans rikting. ADF:en var inställd på en NDB fyr i banans förängning så det var bara att följa nålen och så småning om syntes flygplatsen tydligt.

Det blev totalt 3 hyfsade studsar. Vi blev satta i hold i för att separera oss från avgående trafik, och då märker man tydligt hur vindavdriften kan ställa till det… Man har ju inte lika bra koll på marken när det är mörkt..

Tillbaka mot Bromma hade jag bestämt rutt via Corner (NDB-fyr) för att testa lite hur räckvidden på dessa radiofyrar var. Enligt AIP så skulle räckvidden precis räcka till för att fånga upp den vid utpasseringspunkten från Skavsta. När vi diskuterade det lite tidigare trodde M att vi eventuellt skulle få blindflyga en liten bit innan vi skulle få ”kontakt”, men det visade sig att vi redan vid Bogsta kunde styra mot NDB:n.

Tillbaka på Bromma så tankade vi – och då upptäckte jag (eller snarare efter påpekande från M) misstaget. Full av intryck och koncentration gjorde att jag inte hade skiftat tank en endaste gång under hela flygningen! Det är inte så bra. Nu hade vi soppa så det räckte med den valda tanken, men det var på håret, och klart onödigt. För att slippa sådant här i framtiden har jag omarbetat min mall för driftfärdplan så att jag i de händelser att jag glömmer bort – skall bli påmind om att skifta tank… och gå igenom checklistan när man kommit upp på cruise-level…

L?mna en kommentar?

0 Kommentarer.

L?mna en kommentar


Tips - du kan anv?nda dessaHTML Taggar och attribut:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: