Kategoriarkiv: Uncategorized

Medical 2016

För att flygcertifikatet skall vara giltigt måste man även ha ett giltigt Medical Certificate. Det är ett certifikat som intygar att du är frisk och att det inte föreligger några medicinska hinder att framföra ett luftfartyg. Giltighetstiden varierar med innehavarens ålder, och har man kommit över 40 så är det vart annat år som gäller. 

Det var dags för mig att förnya i år, och efter sedvanliga kontroller vilket inbegriper bland annat hörsel, blodtryck och EKG så kan vi konstatera att jag är frisk 🙂

Medicinskt intyg


Jag kan inte sluta tänka på paralleller till vanliga körkort för bil. Dessa kan man ta när man är 18, och sedan sker det inga medicinska uppföljningar (förutom möjligen om du blir vållande till någon olycka), medan man inom luftfarten blir kontrollerad ut i fingerspetsarna. Fundera en sekund över var du skulle göra mest ”skada” om du inte uppfyller de medicinska kraven, i lufthavet med rätt få andra flygplan, eller på motorvägarna tillsammans med 100.000-tals andra bilar?

Hamnen stängd för i år

Årets arbetspass avklarat. Nu har vi konfigurerat hamnen i vinterläge. Vattenrör är tömda, elen urkopplad, nödutrustning inplockad och så vidare. Nu väntar bara bomupptagningen, men det får arbetslaget ta hand om nästa vecka. 

Sedan är snö och is välkomna…

Men vad hände egentligen?

Ja, det är nästan så att jag frågar mig själv samma sak. Det är nu snart två månader sedan som Max och jag skulle ut och flyga med LZG. Jag skulle skjuta ut planet ur hangaren och inser att det bara finns en plåtbrygga. Alltså ett sånt där litet plåtbläck som man kan lägga över ojämnheter när man skall förflytta flygplanet ur hangaren.

Flygplanet har ju som bekant tre hjul så det blev till att proritera var bryggan skulle placeras. Jag gick lite på var det låg placerat när man drog in planet, men med facit i hand hade bryggan gjort större nytta under ett annat hjul. Direkt utanför hangarporten finns nämligen en avvattningsränna som skall leda bort regnvatten.
fb_img_1472367328565

Naturligtvis ville vänster huvudställ inte passera rännan utan gungade lugnt ner i rännan. Inte en själ i närheten att fråga om hjälp, så jag gör det ödestigra misstaget att försöka skjuta på flygplanet själv. 

Det gjorde aldrig riktigt ont, utan mer som en ilande känsla och någonting som tänjdes ut. Jag ramlade framåt och förstod inte riktigt vad som hade hänt. Tappade jag greppet? Trampade jag snett? När jag skulle ställa mig upp igen insåg jag att något inte stämde. Höger fot bar inte så jag fick sätta mig ner igen. Började försiktigt känna lite om vristen och där det normalt brukar finnas en hälsena fanns.. ..ingenting. 

Max fick hjälpa mig in till klubbhuset, och där kunde vi konstatera att det här måste man nog söka vård för. Vänliga människor på Hässlö flygförening såg till att jag kom till akutmottagningen på Västerås sjukhus, och att planet kom in i hangaren igen.

På akuten fick jag det definitiva beskedet att hälsenan var av, i alla fall det mesta av den. Det fanns tydligen lite fibrer kvar, så läkaren rekomenderade en konservativ behandling med walkerortos. Den här betongbjäxan skall således bli min kompanjon de närmaste två månaderna.

20160811_125029

Nu är det bara 5 dagar kvar tills jag blir av med pjäxan. Det skall bli osannolikt skönt. Några slutsatser från den gångna tiden är:

  • Det blir otroligt varmt – man måste sova med öppet fönster
  • Inte helt lätt att duscha – men det går!
  • Man orkar inte gå några längre sträckor
  • Man får ta det lite lugnare – att slutföra projektet att måla om huset går sådär..
  • Det går inte att köra bil på ett helt trafiksäkert sätt

Så livet kommer nog att återvända så smått inom kort även om flera månaders rehab väntar.

Att flyga själv får dock anstå ännu en tid. Jag behöver öva upp både rörlighet och styrka först. Förhoppningsvis kan det dessförinnan bli en en sväng med kollegan M, det är ju mörkerflygtävling i slutet av oktober.

Sjösättning 2015

image

Ett säkert vårtecken är sjösättningen i början av maj. Idag var det dags och Dick hade fullt upp med sin lyftkran att få i alla båtar. Fiffi får dock vänta någon vecka till. Tack vare att vi reparerade släpets hjulnav förra året kan vi sköta sjö- och torrsättningen själva igen. Upptäckte dock att ena hjulet var punkterat (torrsprickor) så först får vi byta däck…

Utflykt till Norra Björkfjärdens naturreservat

En fin och solig dag så jag passar på att göra en tur till Norra Björkfjärdens naturreservat. Besökte bl.a Tvigölingen, Stora Lindholmen och Västra Högholmen. Kanonfint område, det lär bli fler besök 😉

Hamburgare

Passade på och brassa lite hamburgare och åkte sedan ner till båden med Max. Det blev en mysig kvällsmiddag 😉

image

Solig eftermiddag

Skön sommareftermiddag. Hela familjen med och vi startade eftermiddagen med ett stop på Stäkets Skeppshandel. Sedan vidare till Klintholmen för fika. Blev årets första övning med ankaret…

Dag på Möskär

Kanonväder idag. Blev en tur till Möskär med hela familjen. Spegelblankt  hela vägen!

%d bloggare gillar detta: