M?natliga arkiv: juni 2010

Norra skärgården

Kanonfin kväll! KSG var bokad och planen var en flygning till norra skärgården tillsammans med kollegan E med kompisar. Orosmolnen tonade dock upp sig när föregående pilot hade lämnat en anmärkning på flygplanet, men efter ett samtal med den tekniskt ansvarige befanns flygplanet fullt flygdugligt.

Vi tänkte oss även några varv över city, men trafiken till bromma var tät när vi startade så vi styrde direkt norrut via EDSVIKEN-Täby-Åkersberga. Uppe i Rävsnästrakten steg vi ett par tusen fot för att få lite utsikt, och det var verkligen magnifikt att skåda ut över alla kobbar, skär och Söderarms/Tjärvens fyr som yttre utposter. Både jag själv och mina passagerare har paddlat en del kajak i dessa områden så det var roligt att få en annorlunda vy uppifrån. Jag kunde konstatera att någon slagit läger på min favorit-ö som ligger längst ut i havsbandet. Två kajaker låg uppdragna på de flata hällarna och ett rött kupoltält var rest. Det råder fotoförbud från luften här, så tyvärr fick kameran vara avstängd…

Vi styrde kosan söderut och passerade söder/norröra och vidare ner mot Finnhamn för att vid Möja börja styra tillbaka mot Stockholm igen. Inpassering via BOSÖN, och sedan blev vi satta i väntläge över frihamnen eftersom vi ville in över city.

Kort kvällstur

Kastades mellan hopp och förtvivlan hurvida det skulle bli någon flygning överhuvudtaget denna söndagkväll. Hade bokat SE-GLU och planerade att köra ”kontrollzonen-runt”. När jag tittade igenom väderprognoserna på förmiddagen utlovades skurar och CB-moln. På eftermiddagen ringde emellertid föregående pilot och meddelande att man observerat en spricka i propellern. Kändes ju inte helt ok att åka runt med en spricka så det fick bli att boka om till SE-GPN, och den var endast ledig mellan 21 och 22. Ingen tid för någon kontrollzon-runt med andra ord (bromma stänger kl 22). När jag kom ner till klubben visade det sig att föregående bokning inte utnyttjats, och bokningen hade inte tagits bort… (*viss irritation uppstod eftersom jag faktiskt hade kunnat köra min runda i så fall*)

Hursomhelst, daglig tillsyn och samtal med brommatornet för att anmäla utpasseringen och sedan bar det iväg. Ut via SVARTSJÖ och sedan blev det en kort tur ner mot södertälje och sedan tillbaka upp via birka.

Birka

Vädret var fint och eftermiddagens skurar/CB-moln var som bortblåsta. Passade på att bekanta mig med den nymonterade GPS:en. Fungerade fint, men hade lite problem att få bort alla ”pratbubblor” med information som den envisades med att visa. Kursgyrot var u/s så det blev även ett utmärkt tillfälle för att öva navigation med karta och kompass. Nu är det här välkända områden att flyga i så svårighetsgraden är ju inte jättehög…

Tillbaka mot Bromma, och där var det inte mycket trafik. Efter tankning och skulle taxa tillbaka till klubben fick jag ”S-GPN, taxa till Linta, klart korsa banan valfri väg”. Det är nog första gången…

Flygning till Sandhamn

Idag var det dags för en tur med arbetskollegan C och hans dotter. Vädret var på topp, och planen var att ta några varv över city och sedan bege sig ut i skärgården.

Sagt och gjort, ilastning och sedan start bana 30. Vi blev klarerade till FRIHAMNEN via KROGEN där vi blev satta i väntläge. När vi ändå låg och snurrade i dessa trakter så spanade vi för att se om vi kunde se några spår av att det löparevent (vårruset) som ägde rum på djurgården. Vi såg dock ingen större aktivitet, kanske hade de inte startat ännu.

Av radiotrafiken att döma så var det mycket trafik på väg in, och vi valde att avbryta vårt väntläge och gick mot skärgården via BOSÖN. Ställde kursen på Sandhamn och som alltid när man är på väg ut i skärgården så slås man av hur vackert det är med alla öar, skär och kobbar.

Ute vid Sandhamn såg det lugnt ut. Inte speciellt mycket båtar, så semestern har nog inte tagit fart på allvar ännu (hade nog varit mer aktivitet om det varit helg). Tyvärr råder fotoförbud över Sandhamnsområdet, annars hade en bild här varit given 😉

Vid det här laget indikerade C’s dotter att det nog var dags att åka hem, så jag tog kurs på Bromma via Vaxholm.

RWY 06/24 CLSD

ESKB/STOCKHOLM/BARKARBY
RWY 06/24 CLSD.
01JUN10 0000 – PERM (ES/1/C0527/10)

%d bloggare gillar detta: