M?natliga arkiv: juli 2014

Dimma!

Dags för ett nytt flygpass! Vi har ganska högt bokningstryck på klubbens flygplan just nu, så man får försöka klämma in en flygslott så gott det går. Nu blev det ett kvällspass, men ändå att hålla sig på VFR-dager sidan om regelverket. Kom ut aningen sent till Norrtälje, men gjorde ändå en grundlig genomgång och tankning före flygning. Det var i det närmaste vindstilla, så jag valde att starta bana 07.

Vilken kanonfin kväll för en flygtur! Lugnt i luften och solen på väg att gå ner. Hade planerat att köra en sväng ut över skärgården, men insåg snabbt (på typ 300 fots höjd) att så skulle det inte bli. I linje med finlandsfärjornas farled norrut låg det ett moln/dim-täcke så jag valde att istället göra en sväng in över roslagen och tog några kyrkor som navigeringspunkter.

2014-09-07 19.32.03

Någonsans norr om sjön Erken började det skymma, så det var dags att bege sig tillbaka till Norrtälje för landning

2014-09-07 19.44.38

Anlöpte Norrtälje norrifrån, och insåg snabbt att moln/dim-täcket snabbt hade rört sig inåt land. I praktiken befann sig halva det publicerade trafikvarvet på Mellingeholm i moln, och det var inte långt kvar tills även flygplatsen skulle ligga i dimma. Här ökar pulsen något, men jag drar snabbt upp vilka alternativ som finns under övervägande: Ett alternativ är ju faktiskt att gå till Bromma istället och landa där. Det skulle i och för sig rendrera lite merarbete i form att jag nästa dag skulle behöva flyga upp planet igen, bilen står kvar i Norrtälje och så vidare… Men säkerhetsmässigt ett helt OK val snarare än att försöka sig på att landa i dimma med okänd sikt.

Nu var det emellertid så att själva flygplatsen ju faktiskt inte låg i dimma, och det som skulle behövas var att göra ett trafikvarv som låg utanför de publicerade riktlinjerna. Så jag valde detta alternativ. Bullerkänsliga grannar må förlåta 😉 men allt gick bra och jag hoppas ingen blev störd i nämnvärd omfattning…

%d bloggare gillar detta: