M?natliga arkiv: oktober 2015

Flygavrostning med M

Det var länge sedan senaste flygpasset. Typ slutet av våren. Hög tid att råda bot på detta. Jag hade bokat Cessnan (SE-LZG) men en anmärkning dagen innan att startmotorn strulade gjorde att jag bokade om till den gamla trotjänaren SE-IUF. 

Kollegan M, som också har PPL, hakade på. Planen var att köra lite allmän avrostning och eventuellt också få till någon mörkerlandning.

Vi startade medan solen fortfarande lyste och styrde ut mot golfbanan för att köra några övningar öster om krontrollzonen. Det blev lite klaff/fart övningar svängar och en nödövning. Det var faktiskt riktigt lärorikt att vara två piloter uppe och utbyta erfarenheter!

  
Sedan styrde vi mot Johannisberg (ESSX) och gjorde två landningar innan vi taxade in till klubbhuset och tog en paus och inväntade mörkret.

När det blivit mörkt drog vi iväg. Överlag tyckte jag det gick bra, men det märks att det var ett tag sedan för detaljerna sitter inte riktigt när det blir ett litet stresspåslag på grund av mörkret. Vi gjorde ett par landningar och sedan kändes det betydligt bättre. 

Under dagens pass fortsatte jag även att använda digital uppföljning av flygningen genom applikationen Air Navigation Pro. Funkar riktigt bra och appen registrerar automatiskt block- och flygtider, sedan får man manuellt komplettera med tacotider etc.

  
Här har vi en screenshot från en del av dagens flygning.

Fiffis torrsättning 2015

Då var det dags att ta upp båten. Det hela avlöpte utan större bekymmer. Dock en liten note-to-self: kolla däcktrycket i båtupptagningsvagnen innan båten tas upp. Väl på land kunde jag konstatera att det i princip inte fanns någon luft alls i ena däcket. Inte mycket att göra än att rulla med extra låg fart mot vinterplatsen. 

  
Nu är motorn konserverad, båten tvättad och täckställningen rest. Återstår att åka och pumpa däcket… Och höstens uppdrag – att tvätta och impregnera kapellet.

I övrigt blev det en rätt mager båtsommar. Mycket beroende på att statorn havererade i början av sommaren och det tog över en månad att identifiera och åtgärda det.

%d bloggare gillar detta: