2019-10-26

En heldag med Mörkertävling 2019

Av Björn

En hel dag med mörkertävling? Naturligtvis stod det mer på dagens agenda. Det slumpade faktiskt sig så att Max hade studiedag från skolan och jag och kollegan M hade tagit ledigt från jobbet. Det betydde med andra ord en heldag på Johannisbergs flygfält i Västerås!

Dagen började med klubbutcheckning för min del. Som nybliven medlem i Västerås Flygklubb behöver man gå igenom alla rutiner och lokaler. Vi avslutade sedan med en liten checkride i en av PA28:orna. Det blåste rejält – riktigt rejält faktiskt, men eftersom vinden låg rakt i banan behövde vi inte oroa oss för att överskrida några sidvindskomposanter. Bedömningslandningarna blev dock därefter, med stark vind går det inte att ta ut landningsvarvet det minsta och landningarna var väl inte de bästa i karriären.. Utcheckad blev jag i alla fall och är nu alltså medlem i Västerås FK.

Under tiden som jag sysselsatte mig med utcheckningen hakade Max på kollegan M som skulle ut och öva formationsflyg. De hade fyra maskiner för dagen och skulle öva olika formationsbyten inom fyrgruppen. Själv har jag ingen behörighet att flyga i formation så Max tyckte naturligtvis att det var riktigt spännande att få följa med M.

När mörkret inföll sig vid 18-tiden var det dags att dra igång årets upplaga av mörkerflygtävlingen. Ni minns väl vem som kom sist i förra året? Just det – undertecknad och M 😉 Det var alltså vi som stod som årets arrangörer. Ekipagen drog iväg på kvällens timmeslånga runda över Södermanland för att räkna lampor, kontrollera brobelysningar, kulörta ljusfenomen och så vidare.

Samtidigt började vi arrangera själva målet – en stor ring av marchaller på fältet som flygplanen skulle släppa en ”lysbomb” i efter egen strategi gällande höjd och fart. Det är rätt knepigt att pricka rätt… Ju närmare cirkelns centrum, detso mer poäng.

Efter att segrande – och förlorande ekipage var utsedda var det dags att bege sig hemåt. Nu laddar vi inför nästa års tävling.

Då skall vi inte komma sist.