M?natliga arkiv: augusti 2013

Skärgårdstur 2013

Ja då var det dags att summera årets skärgårdstur. Vilken fullträff med vädret det blev! Mestadels sol, 25 grader och 1-5 m/s genom hela helgen gjorde det möjligt inte bara att besöka Tärnskär, utan faktiskt övernatta där också. En riktig bonus!

Totalt blev det 114 nautiska mil enligt följande rutt

Karta Skärgårdstur 2013

Jag låter bilderna från resan tala för sig själv 😉

Skärgårdstur 2013, dag 4

Det var ett underbart skådespel i natt. Man kunde se hur det blixtrade och dånade inne över land. Det har kommit en del skurar på morgonen och vinden har vridit till lite mer västlig så det var dags att dra sig från Tärnskär in mot lugnare vatten. Passar på att äta lite frukost samtidigt som solen spricker igenom!

20130804-085501.jpg

Nu bär det av tillbaka till civilisationen igen, så det blir mest att köra båt hela dagen.

Hej då skärgården, vi kanske ses på en skärgårdstur 2014!

Skärgårdstur 2013, dag 3

Nu kan man säga att jag nått resans höjpunkt! Tanken var idag att gå till Hallskär och göra en mellanlandning på Tärnskär för att äta lunch.

När jag kom till tärnskär låg det redan ett 10-tal båtar på öns nordsida, och framemot lunch var det säkert ett 20-30 tal båtar. Nästan alla var uppe på norra delen av ön och badade i lagunen som även har en liten sandstrand.

Lyssnade på sjövädet kl 12 och prognosen sa växlande vindar 1-5 m/s under natten sydliga. Det är således i det närmaste tjänstefel att lämna denna ö som ligger i det absolut yttersta havsbandet. Fiffi ligger väl förtöjd på öns nordsida och hela ön fungerar som en effektiv vågbrytare.

20130803-214726.jpg

Vid 20-tiden hade alla båtar lämnat ön, och vid 20.30 kom det en ensam kajakpaddlare, så det är nu ganska ödsligt här nu. Bara vågornas brus hörs.

20130803-220331.jpg

Så kvällen och natten tillbringas med en obruten horisont som granne 😉

Skärgårdstur 2013, dag 2

Vilken dag! Strålande sol och inte ett moln så långt ögat kan nå. Känns skönt att det inte är så långa transportsträckor idag. Igår körde jag 33 nautiska, och idag blev det 16 för att ta mig ut till dagens mål, Biskopsö.

Stannade till på Tistronskär, har en markering på den ön i min paddeldatabas, och visst var det en fin ö med många fina och flata bergshällar. Lite småklurigt dock att hitta någon bra plats med båt, så det fick bli en fika på svajj istället.

Nästa stopp var Byttan, en skyddad lagun söder om Biskopsö. Här är det svårnavigerat! Många grund och undervattensstenar, men med Hydrographicas specialkort ombord gick det bra utan grundkänningar. Det låg rätt många båtar redan i Byttan, så jag stannade inte här som jag hade haft funderingar på först. Tuffade vidare upp på östra sidan av Bullerö där jag har hittat ett bra ställe.

Resten av dagen har bedrivits med sol, bad, sol, bad, sol och ännu mer bad 😉

Det är verkligen lugnt i kväll, i alla fall här inne bland öarna – vattnet ligger spegelblankt!

20130802-205301.jpg

Skärgårdstur 2013, dag 1

Då är jag och Fiffi på väg ut i skärgården! Dagen började inte med speciellt bra väder – regnskurar och rätt blåsigt. Efter lite mickelimäck var vi i alla fall på väg. I höjd med Essingesundet fullkomligen öppnade sig himlen. Fiffi är ju inte en så stor båt så det blev till att vara kreativ för att fortsätta färden trots regnet (utan att det regnade in): hittade ett gammalt paraply i båten, så med uppfällt kapell utom just vid förarplatsen tuffade jag vidare ståendes med ett paraply i handen. Till råga på allt var paraplyt lika fint orange som båten.. Måste ha sett roligt ut.. Det tyckte sällskapet på en suntracker-pråm som firade nånting med ballonger och champagne som jag tuffade förbi för de hejade och skålade med mig…

Nåväl kort paus vid Hammarbyslussen och sedan var vädret fint igen. Slussade ut och tog denna gång kanalen via Skurusundet ut till Baggensfjärden. Det är lite lugnare vatten, men man blir snabbt trött på alla fartbegränsningar.

Nu är jag framme vid dagens slutmål, Tvättfatet på Ägnö. Mysig vik och faktiskt inte alltför trångt. Lite bullrigt dock, ett 50-tal entusiastiska ungdomar bedriver seglarläger på andra sidan viken, vi får se hur dags det blir tyst 😉

Nu är det dags för en kopp kok-kaffe!

20130801-220201.jpg

%d bloggare gillar detta: