2017-05-03

Vårdag i luften

Av Björn

Hälsenan är läkt och våren är här på allvar! Det är med andra ord dags för en flygtur. Max var naturligtvis inte sen att hänga på och även kollegan M följde med i baksits.

Max kollar in helikoptern på ESOW


Vi startade från Västerås i SE-GPN och satte kurs norrut, mot Avesta. Det var näst intill vindstilla på marken, men solinstrålningen gjorde att det blev kraftig termik. Vi fick gå upp på 3000 fot för att få det lite lugnare. 

Mot Avesta

Svänger final Avesta


I Avesta landade vi på grässtråket för att sedan promenera 500 meter till en vägkrog/fik. Kanske inte världens mysigaste, men vi fick i alla fall lite kaffe i oss.

Vid landningen i Avesta märkte vi att fältet var ordentligt mjukt. Såpass att jag faktiskt reflekterade en sekund över hur lång startsträcka vi skulle behöva. Nu är stråket 900 meter och det är dubbelt så mycket som vår erfordeliga sträcka är så det borde inte vara några problem. Det fick bli procedur för kortfältsstart och vi var gott och väl i luften efter att ha förbrukat halva startbanan.

Max i Avesta


Vi styrde kursen vidare mot Johannisberg. Där var det livlig aktivitet med både segelflyg och fallskärmshoppning. Vi spanade in aktiviteterna och sedan blev det en kort flygtur tillbaka till Västerås igen.

Max framför fallskärmshopparnas flygplan

M går igenom för Max hur bränslemätarna fungerar i en CUB