2020-06-28

Sommarflygning till Visingsö

Av Björn

Vi är inne i en period av extremt varmt väder. Det var ett tag sedan det flögs sist, så jag tänkte att det var på tiden att Max och jag kom ut på en tur.

Började rekonocera kartan för att se om vi kunde hitta något nytt ställe att åka till. Hittade några kandidater norröver, i Dalarna, men efter diverse resonemang hade det nog varit fint om det fanns badmöjligheter på destinationen.

Det fick helt enkelt bli en gammal favorit i repris – Visingsö. Här har jag förvisso varit tidigare, men det skulle bli första gången för Max. Så fick det bli, och vi pallrade oss iväg till Västerås i gryningen.

Efter lite småbekymmer med att hitta flygplanets loggbok, var vi i alla fall iväg. Klarblå himmel, många grader över 25 – och helt lugnt i luften när termiken inte riktigt hunnit igång! Härlig flygning med andra ord.

Vi har passerat Motala och Vättern breder ut sig
Vättern söderut – nånstans där nere ligger Jönköping

Flygningen ner tog dryga timmen, och när man flyger ut över Vättern och ser denna lilla pärla till Ö kan man inte annat än att njuta. Flygplatsen ligger alldeles intill standkanten på norra delen av ön.

Visingsö
Max rätar ut sig efter landning

När vi landat och parkerat slår det oss hur tyst och lugnt det är här. Helt vindstilla. Underbart. Saknar nästan ord att beskriva känslan.

…och VARMT! Vi hade med oss en picnickorg, men vi tog det säkra före det osäkra och begav oss ner till sandstranden ett hundratal meter bort först. Note-to-self: Det finns även en flygplansparkering bara 10 meter från stranden så nästa gång kan man parkera där istället och nästan direkt hoppa i vattnet…

Max svalkar sig

Efter ett välbehövligt bad och lunch passade vi på att gå ett varv i området. Alldeles intill, ja, eller faktiskt även på delar av själva flygfältet finns det en golfbana. Hygglig aktivitet på den faktiskt.

I övrigt finns inte så mycket mer i närområdet. Däremot kan man låna cyklar som finns vid klubbstugan, och då finns det betydligt mer att upptäcka. Nu hade vi inte riktigt tid med det denna gång, så det får vi spara till ett framtida besök.

När det närmade sit tid för avfärd så packade vi in oss i SE-KMI igen. Efter start ut över Vättern styrde vi åter norrut. Nu var termiken igång och det blev en lite skuttigare resa. På andra sidan Vättern pågick även någon form av militärövning så vi kunde höra några Gripar som uppenbarligen höll på med någonting, samt lite andra suspekta militära call-signs som jag inte hört förut.

På återrestan ville Max göra en liten videodokumentär, så den får ni beskåda nedan

(Spridningstillstånd: LM2020/014446)