2015-04-07

Påsklovsflygning

Av Björn

Påsklovsvecka! Max är ledig från skolan, och jag hade tagit semester en av dagarna. Tisdagen bjöd på fint soligt fint väder, och Max hade sedan länge annonserat att han ville flyga. Så vi passade på denna dag. Vi ägnade förmiddagen åt andra aktiviteter och jag höll ett öga på både METAR och TAF för att vara säker på stabilt väder. Strax innan lunch tilltog vinden och var stundtals uppe på 340/14 vilket kändes lite i överkant för att flygningen skulle kännas helt lugn, dock var prognosen att det resten av dagen skulle avta så vi packade in oss i bilen och drog mot Västerås.

Efter att jag gjort daglig tillsyn och hade det faktiskt mojnat lite och vi lämnade Västerås med SE-LZG (Cessna 172SP). Vi hade gjort upp en runda som i grova drag gick ut på att runda segelflygfältet Långtora vidare upp mot Sala för att sedan gå mot Köping och tillbaka till Västerås. När vi kom upp i luften så var det ganska kyttigt. Den ”allmänna blåsten” bidrog nog men var inte den huvudsakliga orsaken, det berodde nog mer på den termik som bildades i och med den stora solinstrålningen. Stark sol på vårkanten kan göra underverk för uppvindarna och detta märktes inte minst på mälardalens slätter.

Max var nog lite spänd när det blev lite kyttigt, men jag försökte flyga så mjukt som möjligt och hålla mig på lite högre höjder och på 3.500 fot var det i alla fall lite lugnare. Det gick förhållandevis bra ändå, men jag beslutade att korta av sträckan en aning och skippa Köping för att inte tänja alltförmycket på en 6-årings balansgång i vad som är roligt och läskigt.

På backen igen med en blocktid på 1.1 var både Pappan och Sonen nöjda med dagens flygning.

2015-04-07 15.44.59