2016-02-03

Med AirNavPro i mörkret

Av Björn

Jag vet inte hur han gör, kollegan M, men redan förra veckan trodde han att det skulle bli bra flygväder denna Onsdagskväll. Han kanske spår i kaffesump, för fint väder blev det. CAVOK över princip hela mellansverige. Vi bestämde oss för en navigationsrunda söderöver för att samtidigt utföra hela flygningen med hjälp av AirNavPro.

När man flyger under dygnets mörka timmar måste man lämna in en färdplan till flygtrafikledningen…
2016-02-03

Sedan var det dags att göra i ordning SE-LZG för flygningen. Efter ”tillsyn före flygning” ansågs flygetyget luftvärdigt och det var dags att ge sig av.
2016-02-03 (1)

Det blev en härlig flygning med fina vyer över mälardalen. AirNavPro fungerade överlag bra, men jag fick kämpa lite med att få ordning på och aktivera den rutt som jag hade lagt in på förhand. Kvällens största aha-upplevelse var att det kan bli lite knasigt när man har med sig två iPads med AirNavPro igång. AirNavPro har en funktion där den kan plotta andra flygplan som också kör med programmet. Plötsligt började mitt program att varna för att ett annat flygplan var farligt nära. Det visade sig att det var ju vi själva som varningen avsåg.. två AirNavPro i samma flygplan…

2016-02-04 22.32.14

När vi passerade Gnesta/Vängsö och Eskilstuna/Kjula passade vi på att tända upp flygfälten genom att sända bärvåg på föreskrivet sätt. Sedan bar det av upp mot Västerås igen.