M?natliga arkiv: maj 2010

Herr J’s väg till högersitsen

Herr J har påbörjat sin utbildning för att bli flyglärare. Läs om hans spännande väg till högersitsen!

Flygning i solnedgången

Det har blivit mycket mörkerflyg det senaste halvåret, så jag var sugen på att flyga en sväng under dygnets ljusa timmar. Efter att initialt ha bjudit på halvdåligt väder utvecklades faktiskt denna söndagkväll till att bli riktigt fin. CAVOK och vinden variabel 4 kt.

Eftersom det blivit mycket instrumentflygning under mörkerflygningarna så planerade jag en kort nav-flygning med visuella referenser. Då fygningen skulle ske under pågående solnedgång så gjorde jag planeringen som om det vore en mörkerflygning, d.v.s att om det så krävdes så var kartan förberedd för navigering med radiofyrar.

Efter att ha fått klart till väntplats G (bana 12 i användning på Bromma) började jag ana att det nog kunde ta sin tid att komma iväg. På Bromma Grounds frekvens var det kommunikation *hela* tiden. Massvis med flygplan som ville starta och landa (kvällen till ära delade Ground och Twr frekens) och ett antal luftballonger över city. Och där stod lilla jag på väntplatsen för att få korsa banan. Blev ett antal starter och landningar innan jag fick klart att fortsätta…

På väg till Bryssel

Kärra på väg till Bryssel startade strax innan

Efter motoruppkörning bar det iväg och detta var sannerligen njutningsfull flygning i lugn luft och fin solnedgång. I luften slog det mig att sikten inte var riktigt lika bra som man kunde förutspått. Trots CAVOK låg det ett tydligt ”dis” och Arlandas TAF om att det skulle bli fuktdis frammåt småtimmarna stämde nog väl.

Navigeringen gick syd-sydväst ner mot Dunker och Vängsö, och det var inga större problem att hitta dit jag skulle 😉 Fick dock korta ner rundan en aning i och med de långa väntetiderna vid starten.

Där är den! Dunker VOR

Där är den! Dunker VOR var en av nav-punkterna

Tillbaka på Bromma så hade det lugnat ner sig och efter tankning och nattning av flygplan så bar det hemmåt.

Efter tankning på Bromma

Efter tankning på Bromma

%d bloggare gillar detta: