2020-10-24

En höstfredag på ESSX

Av Björn

Det var en händelserik fredag på Johannisberg! Jag och Max åkte dit efter lunch och mötte upp kollegan M på vägen. Förmiddagens skakiga väder förvandlades till en riktigt fin dag så M och Max gjorde sig i ordning för dagens första event, julgransträningen.

Julgran i Oktober? Nja, det rör sig alltså om den traditionella julgransflygningen som äger rum i December och som kräver en del övning innan. 6 flygplan skulle delta i dagens övning så det tar ett tag innan allt är förberett med tillsyner, tankningar och genomgångar.

Det blev totalt två fina pass och Max knäppte en del bilder.

Jag stannade på marken för att hålla en viss coronadistans till övriga så jag passade på att dokumentera 6-gruppens start från banänden. Ingen formationsflygning för mig eftersom jag inte genomgått den utbildningen ännu…

Lärartimme

Jag passade istället på att förbereda mig på dagens andra aktivitet – lärartimmen med flyglärare S. Ni som följer bloggen vet ju att man vart annat år skall köra en flygtimme med lärare för att repetera viktiga moment som man vanligtvis (förhoppningsvis) inte gör, t.ex nödförfarande vid motorbortfall etc. För min del skall det genomföras innan februari månads utgång, men likaväl att få det avklarat.

Vi hann med att både gå igenom lite mer teoretiska handhavanden som radiobortfall och lite mer konkreta ”oops, nu stannade visst motorn”-övningar. Den sistnämnda råkade lämpligtvis inträffa med ett flygfält inomräckhåll så det blev en simulerad nödlandning på Köpings flygfält.

När hjulen tog i backen vaknade motorn till igen pånågot märkligt vis och vi nöjde oss med en studs-och-gå och gick sedan tillbaka till Johannisberg för att finslipa lite i trafikvarvet.

Som vanligt var det en nyttig timme med många bra erfarenheter som jag tar med mig till nästkommande två flyg-år. 2023 är det dags igen!

Nya headsetet

Detta blev även premiär för mitt nya headset. Max har fått ta över det gamla och jag är grymt nöjd med mitt nya A20 som fungerade mycket bra 🙂

Mörkertävlingen

Med ett par minuters marginal efter lärartimmen var det dags att kasta sig in i dagens tredje aktivitet – Mörkertävling 2020! Efter att ha arrangerat tävlingen förra året var risken åter påtaglig att vi skulle kamma hem sistaplaceringen…

Vi startade som första ekipage och efter lite halvstressig process att få in en färdplan var det dags att starta. Nyhet för i år var att själva frågorna delades ut först när vi var på väg ut till flygplanet. Inte så mycket tid med andra ord att reflektera över vad vi skall leta efter 🙂

Nåväl, iväg kom vi och det var både fyrar och kyrkor som belysning skulle kontrolleras på. Vi drog några lärdomar på årets runda:

  • Lita på yngre besättningsmedlemmars synskärpa 🙂 Max tyckte att en av punkterna skulle vara Bilprovningen, medan M och jag (gubbar i sammanhanget) tyckte det var Dollar Store. Gissa vem som hade rätt?
  • Ta reda på hur du slår på visningen av DME på G1000 innan avfärd… Har planet ens DME? 😉
  • En kikare är ett ovärdeligt hjälpmedel…

Rundan avslutades med den nu traditionsenliga momentet bombfällning medelst lys-petflaska. Svårare än man kan tro, men vi lyckades rätt bra visade det sig, vi låg bland de närmsta flaskorna… (det måste vara all övning i flygsimulatorn DCS som gett resultat)

Och resultatet? Ni kanske kommer ihåg vad jag skrev vid förra årets tävling?

[Nästa år] – Då skall vi inte komma sist!

Och faktiskt, vi kom inte sist! Vi kom näst sist! En rejäl förbättring med andra ord!

Spridningstillstånd: LM2020/025283