Efter lång väntan, säkert 10 avbokade flygpass på grund av väder, så är PC:n genomförd. Det blev en spännande flygning till Norrtälje och några studsar, och sedan flygövningar på vägen tillbaka.

Det hade varit låga moln, fuktdis, snö, f-n och hans moster i säkert tre veckor. Denna dag såg ju riktigt hyfsad ut, en TAF som sa 1500 fot, och tempo lite snö. Vi bestämde oss för att köra, det var ju trots allt helt godkänt väder. På väg till Bromma ser jag i FlightMet att metar säger att det skall vara CAVOK. Känner mig lite halvskeptisk till den uppgiften, men samtidigt som jag gör iordning planet ser faktiskt vädret ut att lätta.

Ombord i planet och skall ta emot ATIS, får uppgift att molnbasen ligger på 1000ft och 8km sikt. Ahh, säger L, vi testar och kör en speciell VFR.. Och så blev det. Lärorikt att flyga i dålig sikt! Efter en stund vänjer man sig med att bara se någon mil frammåt och allt känns helt naturligt. Man får förståss vara lite mer på sin vakt vad det gäller att följa med i kartan, men använder man bara rejäla referenser så går det bra. I detta fall är det ju inte så svårt att följa kusten upp mot Norrtälje..

På vägen tillbaka blir sikten om än sämre, och tillbaka i Brommas kontrollzon begär vi speciell VFR och sikten är nog inte mer än 4 km. Landning utan klaff, och sedan är PC:n avklarad och behörigheten förnyad i två år.

Till nästa gång får jag nog ta mig i kragen och flyga lite mer så det hela kan klaras med en lärartimme.

Första steget dit blir att sätta igång med G1000 och flyga in mig på klubbens Cessna.